Design Terminál – Építészfórum

Hosszú ideig buszpályaudvarként szolgált, aztán beköltözött az épületbe a Design Terminál, amely tíz év pihenés után élettel telt meg. A város közepén található műemlék a kreatív ipar főhadiszállása és munkahely egyben. Az alsó szinten a pályaudvar dizájnját idéző étteremben és bárban pihenhetjük ki a nap fáradalmait.

Ez egy történelmi építmény, mely új köntösbe öltöztetve Budapest egyik legfiatalabb műemlék épülete a II. világháború után, 1948-1949 között épült Nyíri István tervei alapján. Ebben az épületben felfedezhetjük a Bauhaus és a szocreál elemeit is. Az épületen kívűl szerencsére a környezete is megújult, hiszen az Erzsébet tér felújítása is ebben az időben készült el.

Az épületet sok évtizeden át használták a MÁVAUT, majd a Volán buszpályaudvaraként. 1977-ben műemlék lett, ami a pályaudvar kitelepítésével funkcióját vesztette. Nem volt egyszerű a költöztetés Budapest, területén, de megoldották, így helyet foglalhatott a Design Terminál. Az épületet 2009-ben kezdték el átépíteni Madzin Attila és Golda János tervei alapján. A kitűzött felújítást teljesítették a közelmúltban elkészült felújítással.

Az egykori terminálból lett Design Terminál története a hype and hyper csapatát is megihlette, és egy látványos microsite-ot szenteltek az „akkor és most” szellemében az épületnek.

Az intézmény számára az legfontosabb, hogy a város szívében van. Az általunk segített ágazatok, mely a formatervezés és az ipari formatervezés, a smart city fejlesztések, a design fókuszú technológiai innováció, vagy a divatipar jellemzően látványos termékekkel rukkolnak elő.