Mobilmúzeum

Ingyenesen látogatható digitális művészeti kiállítóhelyet nyitott a Magyar Nemzeti Múzeum az budapesti Erzsébet téren, az Akvárium klub bejárata mellett.

A francia Micro-Folie mobilmúzeumban a látogatók egy hatalmas kivetítő, tabletek és VR-szemüveg segítségével különböző múzeumok, köztük a Musée d’Orsay, a Louvre, a Musée national Picasso, valamint a Gödöllői Királyi Kastély válogatott költők műveiről és műtárgyairól digitalizált fényképeket, videófelvételeket és 3D-s fotókat láthatnak.

Az MNM 23 műtárgya között szerepel az aranyszarvas, Liszt Ferenc portréja és a Sztálin-szobor keze. A MNM főigazgatója elmondta, hogy a tárlat 2023 január 10-ig ingyenesen látogatható. Továbbá köszönetét fejezte ki a francia államnak az önzetlen és nagyszerű kezdeményezésért, amelynek segítségével megvalósulhatotta kiállítás. Kiemelte annak fontosságát, hogy a kiállításokat, a múzeumokat, kivigyék a szabadtérre, ezáltal pedig bevonzzák a múzeumi térbe.

Krucsainé Herter Anikó kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy ezen digitális kiállítóhely a 21. század csúcstechnológiáját tükrözi. A Micro-Folie kiállítás megálmodói nagy hírű múzeumok műtárgyait hozzák el az érdeklődőkhöz, és a technika olyan dimenzióit tárja fel a tárgyaknak, amelyeket másként nem ismerhetnénk meg. A digitális tárlat összművészeti kitekintésére is felhívta a figyelmet, mivel a mintegy ezer műtárgyon kívül az építészet, a dizájn, az irodalom és a tudomány is helyet kap a kulturális térben.